Ştiri

Cifrele dezastrului din fotbalul românesc. În ultimii 10 ani peste 60 de echipe au fost „rase” de pe harta fotbalului din România.

Publicat de admin

sursă: catenaccio.ro

În ultima vreme atunci când vrem să ne mai îndreptăm atenția și asupra campionatului autohton principalele laitmotive din peisaj sunt insolvența, faliment, jucători neplătiți, asistențe reduse etc. Nu știu câți dintre voi ați avut curiozitatea să vă uitați pe componența Ligii I din urmă cu zece ani. Făcând acest lucru putem constata că dintr-un campionat de 16 echipe la vremea aceea, astăzi mai există doar patru care activează și acum în Liga I: Dinamo, CFR Cluj, Pandurii și Steaua (chiar dacă este de actualitate controversa cu disputarea identitații Stelei, vom include echipe lui Gigi Becali în acest top, deoarece în momentul de față clubul Armatei nu are un club de fotbal). Pe atunci mai exista și Poli Timișoara în Divizia A, dar echipa de acum are altă poveste pe care o vom dezbătea mai pe larg mai încolo.

Sigur, zece ani este o perioadă destul de îndelungată, în care se pot schimba multe, nu doar în fotbal, ci în societate în general. Dar există și viceversa, timp în care într-o decadă lucrurile pot rămâne la același stadiu, dacă este să ne referim la țara noastră, spre exemplu timp de zece ani am avut același președinte sau la începutul lunii s-au înplinit exact zece ani de când am aderat la UE, iar aici fiecare poate să spună ce și dacă anumite lucruri s-au shimbat. Dar să rămânem în zona fotbalului. La fel, un deceniu poate să fie o perioadă în care aproape nimic să nu se schimbe, spre exemplu Steaua în 2006 s-a calificat în Champions League după o pauză de zece ani, iar un exemplu mai recent, Barcelona a reușit să câștige pe terenul lui Real Sociedad tot așa, după o pauză de zece ani. Din păcate, în fotbalul românesc există și reversul medaliei, deoarece lucrurile care s-au schimbat, nu s-au schimbat deloc în bine.

Dacă este să facem același lucru cu clasamentul din Premier League de acum 10 ani putem observa că 11 din 20 încă sunt ca și atunci în prima ligă. Iar alte șase, joacă doar un nivel mai jos, în Championship. Dar haideți să ne oprim la un alt campionat mai apropiat de nivelul României, deoarece în Premier League se poate vorbi de o stabilitate menită să dureze ani, decenii în șir. Să luăm spre exemplu campionatul din Cehia. Din 16 echipe, din sezonul 2005-2006, în sezonul curent se mai regăsesc 11 echipe care jucau și atunci în prima ligă cehă. După cum spuneam, într-un deceniu se pot schimba multe în compenanța unei întreceri. Faptul că înt-un campionat vedem pe perioada mai multor ani, cam aceleași fețe, nu însemnă că valoarea acestuia scade sau crește. Dimpotriva, dacă în decurs de câțiva ani sunt echipe care retrogradează, revin și iar retrogradează, (echipe yo-yo sau ascensor, cum spun englezii, respectiv spaniolii) putem deduce că fotbalul din campionatul respectiv este unul competitiv, unde diferența dintre primele două ligi nu este una chiar uriașă. Problema care se ivește în fotbalul din România, este acea că echipele care erau acum zece ani în prima divizie, nu mai există sau se zbat prin ligile inferioare. În ultimii ani retrogradarea este sinonimă cu dispariția sau cu un nou început, care pleacă mult de jos.

Am avut curiozitatea să vedem câte echipe mai exact în ultimii zece ani s-au perindat la nivel de fotbal profesionist în România și a căror poveste s-a terminat în acest interval. Care au fost echipele care au trăit zile de glorie și au ajuns în neant, echipe care au avut doar câtiva ani de existență sau echipe de mare tradiție care și-au găsit sfârșitul în această perioadă. Sau cred că le putem spune echipe care au avut de suferit din cauza managementului defectuos. Cifra l-a care s-a oprit ancheta noastră este undeva la 62. În ultimii zece ani, 62 de echipe au ieșit din prim-planul fotbalului românesc. Trebuiesc făcute totuși niște precizări importante. Cifra este oarecum orientativă, deoarece în această anchetă, nu sunt incluse doar echipe care astăzi au dispărut de tot. Am inclus și echipe care mai există, dar care nu sunt sub același nume (societăți a căror nume au fost schimbate, după ce anterior s-a pronunțat falimentul, așa numitele echipe „continuatoare de drept”), formații care au fuzionat ca să creeze alte societăți sau echipe care mai există doar la nivel de juniori. În principiu am inclus echipe care au dispărut sau care nu au rămas „pure”, dezintegrându-se la moment dat, chiar dacă ulterior au venit echipe care au cumpărat palmaresul și au continuat de la zero. O ultimă precizare mai trebuie făcută, anume că ancheta noastră vizează echipele care din sezonul 2005-2006 și până acum au jucat cel puțin un sezon măcar la nivelul ligii secunde. Pentru că dacă ancheta s-ar fi extins și la echipe de liga a treia sau a patra cifra ar fi fost cu mult mai mare.

Here today, gone tomorrow

Dintre toate echipele care au dispărut în acest interval de zece ani avem și două echipe care au reușit să câștige titlu în această perioadă, Unirea Urziceni (2009) și Oțelul Galați (2011) și care astăzi mai sunt prezente doar în ligile de amatori. Urziceniul de un an și jumătate are echipă în Liga a V-a, în timp ce „oțelarii” își continuă povestea prin suporteri care au înființat echipa Suporter Club Oţelul Galaţi și care momentan este înscrisă în Liga a IV-a. Decăderea acestor două cluburi este cu atât mai dramatică cu cât ambele participau în grupele Champions League ca urmare a titlului câștigat. Unirea Urziceni a reușit chiar rezultate remarcabile în acel sezon de UCL, la un moment dat fiind echipa care a obținut un număr record de puncte, 8 plus singura echipă care a reușit să învingă un cap de serie, 1-0 cu Sevilla. Teoretic, doar simpla prezență în grupele acestei competiții asigură câteva milioane de euro, suficienți pentru ca o echipă din România să-și asigure bugetul pentru două sau trei sezoane. Oamenii care conduceau aceste formații, după ce echipele lor au dat aceste „tunuri”, și-au văzut interesul și s-au orientat spre alte afaceri. De asemenea, pe lista nostră se află și alte foste campioane care momentan nu mai există FC Univ. Craiova, FC Argeș sau care au luat-o de la capăt cum este cazul Petrolului Ploiești sau al Rapidului, chiar dacă și aici încă nu s-a rezolvat situația legată de palmares. Un caz ceva mai fericit este cel al echipei UTA Bătrâna Doamnă, formație care a preluat palmaresul și sigla vechii societăți și care sezonul trecut a fost foarte aproape de o revenire în Liga I.

Apariții meteorice în Liga I

În acești ani au existat formații care niciodată nu au făcut prim-planul în fotbalul românesc. Cu toate acestea, reușeau să ajungă în prima ligă. Astfel în ultimii ani, am văzut echipe precum CS Otopeni, Internațional Curtea de Argeș, Voința Sibiu, Victoria Brănești, FC Drobeta Turnu-Severin, Săgeata Năvodari sau Corona Brașov. Pentru toată lumea era interesant de văzut cum se vor descurca acestea pe prima scenă. Aventura lor însă în prima ligă a fost una de scurtă durată. Niciuna dintre echipele de mai sus nu a rezistat mai mult de un sezon în Liga I. Ce este mai rău este faptul că după ce au retrogradat, nu doar că nu au mai fost capabile să revină sau să se mențină la un nivel acceptabil, dar într-un final au dispărut complet. Este clar că la aceste cluburi nu a existat nici o strategie pe termen lung, când echipele promovau interesul lor major era să pună mâna pe banii din drepturile de televizare.
Societăți-fantomă, „clone”, fuziuni

În cele mai multe cazuri managementul prost a dus la situația în care anumite cluburi au încetat să mai existe. În afară de dispariție, un alt fenomen a devenit destul de răspândit în fotbalul românesc, anume construirea altor societăți, derivate din cele vechi. Astfel iau naștere controverse și dispute pe teme de palmares, brand, scindare între suporteri, pe scurt toate premisele pentru izbucnirea unei crize de identități. Aceste echipe mai poartă și denumirea de „clone”, după cum le place unora dintre suporteri să le numească, mai mult sau ai puțin malițioși. Printre primele trend-uri de acest gen a fost cazul Politehnicii Timișoara patronată de Marian Iancu, echipă care fusese mutată la Timișoara în 2002 de Anton Doboș. În faza incipientă, a fost proiectul s-a numit Fulgerul Bragadiru, după care AEK București, apoi Poli AEK Timișoara, într-un final devenind Poli Timișoara, deși controverse legate de adevărata identitate a clubului au existat mereu. Și de aici exemplele pot continua și cu alte cluburi. Aceste încercări de însușire sau de preluare a unei identități deja formate se mai pot face și prin fuziune, un alt tertip la care conducătorii de club din România au apelat pentru a evita un anumit deznodământ. Astfel un club precum Tricolorul Breaza dispare pentru a fuziona cu un alt club din Iași și pentru a da naștere echipei care astăzi este CSMS Poli Iași. Un alt exemplu este al clubului din Drobeta Turnu Severin, care inițial se numea Gaz Metan CFR Craiova, care la rândul luase naștere prin fuziunea a două echipe: Gaz Metan Podari și CFR Craiova.

În esență, schimbările care au avut loc în fotbalul românesc la nivel de cluburi profesioniste nu au dus decât la scăderea nivelului competiției și a generat o stare de confuzie sau chiar repulsie din partea suporterilor. Chiar dacă sunt suporteri care rămân la fel de dedicați indiferent dacă din componența unei societăți s-a schimbat o literă sau un cuvânt, într-un fel se pierde din spirit dacă echipa favorită nu reușește să rămână într-un stadiu pur. Mai jos aveți lista completă de 62 de cluburi care în ultimii zece ani au activat măcar pentru un sezon cel puțin în liga secundă și care pînă în momentul de față fie au fost eradicate, fie evoluează sub altă formă în subsolul fotbalului românesc (societăți unde la un moment dat s-a pronunțat falimentul). Pe lista nostră mai putem adăuga încă două cluburi, proăspăt alăturate alaiului de formații lovite de soartă: CSM Râmnicu Vâlcea și Unirea Tărlungeni.

Rapid București (plus satelitul Rapid 2, prezent în liga secundă), Sportul Studențesc, FC Național, Farul Constanța, Politehnica Timișoara (plus satelitul Poli 2, prezent în liga secundă), Oțelul Galați, Gloria Bistrița (plus satelitul Gloria 2, prezent în liga secundă), Politehnica Iași, FC Argeș Pitești, FC Vaslui, FCM Bacău, Ceahlăul Piatra Neamț, Forex Braşov, FC Cetatea Suceava, FCM Dunărea Galați, Gloria Buzău, Altay Medgidia, FC Callatis Mangalia, FCM Târgoviște, FC Universitatea Craiova, Unirea Urziceni, Petrolul Ploiești, CS Otopeni, Poiana Câmpina, FC Caracal, Minerul Motru, CS Inter Gaz București, FC Sibiu, FC Bihor Oradea, U Cluj, FC Corvinul Hunedoara, Minerul Lupeni, Industria Sârmei Câmpia Turzii, UTA Arad, Armătura Zalău, FC Delta Tulcea, FC Prefab Modelu, FC Snagov, FC Baia Mare, CS Building Vânju Mare, FC Drobeta-Turnu Severin, CS Mureșul Deva, Arieșul Turda, FC Știința Bacău, Internațional Curtea de Argeș, ACU Arad, Victoria Brăneşti, Tricolorul Breaza, Gaz Metan CFR Craiova, FC Silvania Șimleu Silvaniei, Săgeata Năvodari, Voința Sibiu, Alro Slatina, FC Maramureş Universitar Baia Mare, Corona Brașov, Damila Măciuca, Minerul Motru, FCM Dorohoi, Bucovina Pojorâta, FC Caransebeș, Șoimii Pâncota, ACS Berceni (ultimele două, sezonul curent).

Comentarii

comentarii

Despre autor

admin

Comentează