Sezon 18/19 Ştiri Ultrașii români

Stadionele echipelor din Liga 1, sezonul 2018/2019

Publicat de Admin

Vineri, 20 iulie, a început un nou sezon al Ligii 1 la care iau parte 14 cluburi din 13 localități. O ediție care nu diferă cu mult de ultimele din punct de vedere al echipelor de tradiție sau al peluzelor. Au retrogradat două echipe fără tifoserii, AC Recaș și Juventus București (care se va redenumi Geto-dacica în Liga 2), și au promovat două cluburi ajunse în premieră pe prima scenă, FC Hermannstadt (înființată în 2015) și Dunărea Călărași (înființată în 1962). Ambele au peluze care nu au ieșit în evidență pe plan ultra până acum și care își susțin ocazional echipele, acasă sau în deplasare.

Între alte particularități, constatăm doar 2 echipe ce reprezintă capitala, FC Dinamo și FCSB, și doar 3 echipe de tradiție care nu au avut probleme juridice, de identitate sau fuziuni: Gaz Metan Mediaș, FC Dinamo București și CFR Cluj. În paranteză, mai putem alătura aici CS U Craiova, echipă ce se consideră continuatoarea Universității Craiova, idee îmbrățișată de o parte de olteni și contestată de o altă parte aproape la fel de mare de fani dar și FC Politehnica Iași, formație care și-a recuperat în această vară dreptul de a folosi numele și emblema după ce a fost reînviată de municipalitatea din Copou sub numele CSM Politehnica.

E un sezon dominat de echipe din jumătatea de sud a țării, 8 din 14: Dinamo București, FCSB, Viitorul Ovidiu, Concordia Chiajna, FC Voluntari, Astra Giurgiu, Dunărea Călărași, CS U. Craiova. Din Ardeal sunt 4 cluburi, Gaz Metan Mediaș, Hermannstadt, CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe, iar Moldova are 2 reprezentante, Poli Iași și FC Botoșani. Județul Sibiu este singurul cu 2 echipe în Liga 1. După mult timp lipsesc echipe din zona de Vest a țării dar și din Maramureș, însă în această zonă fotbalul a fost distrus aproape definitiv după desființări pe bandă rulantă a echipelor fanion clasice sau reînființate, respectiv FC Baia Mare (Minerul – reapărută acum în Liga 3 după ce a promovat din eșalonul județean) și Olimpia Satu Mare (după desființarea Olimpiei 2010 anul trecut, s-au înființat acum 2 echipe noi, CSM Olimpia și Suporter Club Olimpia).

Așa cum a obișnuit tradiția ultimilor ani, nu lipsesc echipe ale unor comune, 3 la număr: Concordia Chiajna, FC Voluntari și Viitorul Ovidiu.

Stadioane

Stadionul cu cea mai mare capacitate pe care se vor disputa meciuri în prima divizie a țării rămâne Arena Națională din București, 55 634 de locuri, construită în 2011, pe locul fostului stadion ”Lia Manoliu” (80 000 de locuri) și folosită de FCSB și, ocazional, Dinamo. În top urmează arena din Bănie, ”Ion Oblemenco”, 30 983 de locuri, inaugurată în 2017, de asemenea, pe locul unui fost mare stadion ce avea o capacitate de 35 000 de locuri; echipă gazdă: CS U Craiova. Top 3 stadioane este încheiat de arena din Gruia (Cluj-Napoca), Dr. Constantin Rădulescu (CFR), cu o capacitate de 23 500 de locuri. A fost construit în 1973 cu o capacitate de 10 000 de locuri (actuala Tribuna 1 și peluza – jumătatea de jos). A fost modernizat după 2004 în mai multe etape, ultima și cea mai de amploare fiind construcția Tribunei a II-a, complet acoperită. Modernizarea stadionului clujean a fost prima care a însemnat o schimbare radicală a unui stadion românesc după 1989.

La polul opus se află stadioanele Concordia (Chiajna), 5 123 de locuri, inaugurat în 2007, Viitorul (Ovidiu), 4 554 de locuri, inaugurat în 2015, ”Anghel Iordănescu” (Voluntari), 4 600 de locuri, ianugurat în 2016.

În ordinea capacității, stadioanele acestui sezon sunt:

Arena Națională (București) – 55 634 locuri. Echipe gazdă: FCSB, Dinamo București

Ion Oblemenco (Craiova) – 30 983 locuri. Echipă gazdă: CS U. Craiova

Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca) – 23 500 locuri. Echipă gazdă: CFR 1907 Cluj-Napoca

Municipal (Sibiu) – 19 000 locuri (după reabilitare). Echipă gazdă: FC Hermannstadt (după reabilitare)

Emil Alexandrescu (Iași) – 11 390 locuri. Echipă gazdă: FC Politehnica Iași

Dunărea (Călărași) – 10 400 locuri. Echipă gazdă: Dunărea Călărași

Marin Anastosovici (Giurgiu) – 8 500 locuri. Echipă gazdă: Astra Giurgiu

Gaz Metan (Mediaș) – 8 500 locuri. Echipă gazdă: Gaz Metan Mediaș

Transil (Tg. Mureș) – 8 200 locuri. Echipă gazdă: FC Hermannstadt (temporar până la finalizarea lucrărilor la stadionul Municipal din Sibiu)

Municipal (Botoșani) – 7 782 locuri. Echipă gazdă: FC Botoșani

Municipal (Sf. Gheorghe) – 5 200 locuri. Echipă gazdă: OSK Sepsi Sf. Gheorghe